Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت از پرداخت وام خرید مسکن از محل صندوق بازنشستگی صنعت نفت خبر داد.

به گزارش شانا به نقل از شرکت پایانه‌های نفتی ایران، مهدی علی‌مددی روز پنجشنبه (۲۵ آذرماه) در نشستی که به منظور بررسی مهم‌ترین دغدغه‌های منابع انسانی شرکت پایانه‌های نفتی ایران در جزیره خارک برگزار شد، گفت: انتظار کنونی از مجموعه صنعت نفت به مراتب از دوران گذشته سنگین‌تر است زیرا مدیریت نفت اکنون از بدنه این صنعت و همه کارکنان جزو تصمیم‌گیران این صنعت مادر تخصصی هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: در وضع کنونی چالش‌های بسیاری داریم که این مسائل در خود صنعت نفت و با مدیریت این مجموعه ایجاد شده است، تعهدهای فارغ‌التحصیلان دانشگاه صنعت نفت، تعهدهای قراردادهای جذب نوین، تعهد آزمونی که برای قرارداد مدت‌موقت گرفته شده، تعهدهای تبدیل وضعیت ایثارگران که قانون بود و همه این موارد که بخش‌های جزئی هم دارد یا انجام شده یا در حال رسیدگی است.

معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت گفت: رویکرد ما بر حل مسئله در محل وقوع مسئله و با نگرش دانایی‌محور، آینده‌محور و آینده پژوهانه است و باید ببینیم چه تحویل گرفتیم و چه می‌خواهیم تحویل دهیم.

مددی ادامه داد: ما با جامعه نیروی انسانی طرف هستیم که به آنها توجهی نشده و امروز قاطبه سازمان را گرفته است؛ نیروهای ارکان ثالث و قراردادی واقعیتی برای صنعت نفت و ما نیز نگاه دولت را می‌دانیم و این که دولت در چه شرایطی کار را آغاز کرده است، وضع بودجه کشور، وضع فروش نفت، همه این موارد را عزیزان بی‌شک دنبال می‌کنند.

وی تأکید کرد: تصمیم‌هایی که در حوزه منابع انسانی گرفته شده مطلوب است و بخش عمده صنعت نفت به مسائل سرمایه انسانی نگاه مثبت دارند و این خیلی به ما کمک می‌کند و به نوعی مسئولیت ما را سنگین‌تر می‌کند.

معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر ادامه داد : برای جامعه ایثارگران با سازمان اداری استخدامی به جمع‌بندی رسیدیم و آن‌ها اجازه دادند ما برای این عزیزان سمت سازمانی ایجاد کنیم و این کار واحد ساختار ما را دوچندان می‌کند که هم باید سمت ایجاد کند، هم متناسب‌سازی کند و هم برای جاهایی که ساختار نداریم، ساختار ایجاد کند و این شرایط می‌طلبد که شبانه‌روز کار کنیم تا ان‌شاءالله به وضع مطلوب برسیم.

علی مددی افزود: تسهیلات خرید مسکن تا سقف ۳۵۰ میلیون تومان (هر نفر) به کارکنان و بازنشستگان صنعت نفت از محل صندوق بازنشستگی نفت پرداخت می‌شود؛ مبلغ این وام برای تعمیرات مسکن ۵۰ میلیون تومان و تبدیل به احسن ۱۵۰ میلیون تومان است.

در این نشست  عباس اسدروز، مدیرعامل شرکت پایانه‌های نفتی ایران، گزارشی از وضع عملیات، تعمیرات اساسی و مدیریت دارایی‌های فیزیکی و تأسیسات و مسائل سرمایه انسانی را ارائه کردند.

وی افزود: در حوزه‌های مختلف عملیات، فنی و مهندسی و نیروی انسانی، راهبردها، اهداف استراتژیک و شاخص های کلیدی مشخص شده است؛ در همین راستا لازم است که چالش‌های پیش رو شناسایی و نسبت به حل آن‌ها راهکار و برنامه‌ریزی لازم صورت گیرد. استانداردها و ضوابط فنی و مهندسی را مد نظر قرار داده‌ایم که با تکیه بر توان نیروی داخلی شرکت به این اهداف دست خواهیم یافت.

مدیرعامل شرکت پایانه‌های نفتی ایران ادامه داد: در حوزه بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ‌اس‌ئی) نگاه ایمن به فرآیندها در فعالیت‌های شرکت مشهود است که این خود به ‌لیل حضور نیروی انسانی متعهد و متخصص و همیشه آماده به‌کار است که بارها در شرایط اضطراری این ویژگی‌های بارز نمود پیدا کرده است.

 اسدروز با اشاره به توان بالای نیروی انسانی در این شرکت یادآور شد: نیروی انسانی در شرکت ریسک می‌پذیرد که بخشی از آن اعتقادی است و بخشی دلسوزی و تعهد به سازمان است و من در مناطق عملیاتی به اشکال مختلف  این مسائل را دیده‌ام.

وی تأکید کرد: نگاه ویژه مقام عالی وزارت و مدیران ارشد منابع انسانی وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران به حوزه منابع انسانی به‌عنوان سرمایه اصلی صنعت نفت ستودنی است و تصمیم‌های اتخاذشده و تفویض اختیارات انجام شده طی بخشنامه‌های چند ماه اخیر در این حوزه و حوزه‌های فنی و عملیاتی افق روشنی برای صنعت نفت ترسیم کرده است که جا دارد از این  حسن نظر و دیدگاه مثبت  وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران قدردانی کنم. 

در این نشست مدیران و رؤسای شرکت پایانه‌های نفتی ایران  و نفت فلات قاره دغدغه‌های خود را در حوزه منابع انسانی بیان کردند.

منبع: شانا

کلیدواژه: مهدی علی مددی معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وام مسکن شرکت پایانه های نفتی ایران سرمایه انسانی منابع انسانی نیروی انسانی صنعت نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.shana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۲۵۹۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رفع نیاز‌های فناورانه صنایع معدنی با کمک ۳۰۰۰ شرکت دانش‌بنیان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، محمدصادق خیاطیان، ضمن تأکید بر اینکه صندوق نوآوری، حامی جدی هر اقدامی است که منجر به توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در کشور شود، گفت: شاید یک دهه قبل بیشتر به دنبال رشد و ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان در کشور بودیم؛ اما امروز درباره زیست‌بوم بالغی صحبت می‌کنیم که حدود ۱۰ هزار شرکت دانش‌بنیان در حوزه‌های مختلف در آن مشغول فعالیت هستند که میزان فروش این شرکت‌ها در سال گذشته به ۵۳۰ همت (۵۳۰ هزار میلیارد تومان) رسیده است و بیش از  ۳۰۰ هزار نفر نیز در شرکت‌های دانش‌بنیان اشتغال دارند. رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی افزود:درحال حاضر سهم اقتصاد دانش‌بنیان از GDP حدود ۲.۷ درصد است و طبق برنامه‌ریزی باید این سهم تا پایان برنامه هفتم به ۷ درصد برسد. برای دستیابی این هدف باید گام‌های مهمی برداشته شود. به اعتقاد ما، مهم‌ترین رویکرد در این مسیر، توجه به نقش شرکت‌های بزرگ مانند شرکت‌های پتروشیمی، شرکت‌های فولادی مانند فولاد مبارکه یا شرکت‌های صنعتی و معدنی مانند چادرملو در اقتصاد دانش‌بنیان است.  خیاطیان درخصوص ترغیب شرکت های بزرگ برای ورود به حوزه دانش بنیان تأکید کرد: یک راهکار این است که شرکت‌های بزرگ به جای استفاده از محصولات خارجی، نیاز‌های فناورانه خود را از طریق دانش‌بنیان‌ها تامین کنند. شرکت‌های دانش‌بنیان، محصولاتی با استاندارد بالا و در تراز بین‌المللی تولید می‌کنند و راهکار دیگر، قرار گرفتن شرکت‌های دانش‌بنیان در زنجیره ارزش شرکت‌های بزرگ است. وی ، رویکرد سوم را بحث سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ در شرکت‌های دانش‌بنیان عنوان کرد و افزود : صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکتی (CVCs) و سایر نهاد‌های تخصصی، یکی از راهکار‌های سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ در این حوزه است. قانون‌گذار نیز با تصویب قانون جهش تولید دانش‌بنیان و اعطای اعتبار مالیاتی، از سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ در شرکت‌های دانش‌بنیان حمایت کرده است.  رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی افزود: حوزه معدن یکی از بخش‌های است که نفوذ فناوری و نوآوری در آن چندان اتفاق نیفتاده است. برگزاری برنامه‌ها و رویداد‌هایی مانند رویداد چادرو (Chadro 2023) ( رویداد جذب ایده‌ها و طرح‌های فناورانه و نوآورانه مرکز نوآوری چادرملو) حاکی از حرکت این صنایع به سمت استفاده بیشتر از فناوری و نوآوری است. خیاطیان گفت : ۳۰۰۰ شرکت دانش‌بنیان در زنجیره صنایع معدنی و ماشین‌آلات و ... مشغول فعالیت هستند. آمادگی داریم در صندوق نوآوری و شکوفایی با همکاری متقابل، نیاز‌های فناورانه را احصا و به شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در این حوزه ارائه کنیم.  

دیگر خبرها

  • امکان ساخت ۴ و نیم میلیون واحد مسکونی جدید در بافت‌های فرسوده
  • وابستگی صندوق‌های بازنشستگی به بودجه دولت ناشی از چیست؟
  • کلید واژه پیشرفت صنعت بیمه
  • واکنش آذری جهرمی به افشای قرارداد شهرداری تهران با شرکت چینی/ سکوت میرسلیم جالب است
  • حداکثر شش ماه حبس برای خرید و فروش امتیاز طرح نهضت ملی مسکن پرند
  • پرداخت ۱۵ هزار میلیارد ریال به حساب خرید برق شرکـت‌های توزیع
  • آزادی زندانی با مستمری بازنشستگی
  • پرداخت بیش از ۲۱ هزار فقره تسهیلات توسط صندوق‌های قرض الحسنه
  • رفع نیاز‌های فناورانه صنایع معدنی با کمک ۳۰۰۰ شرکت دانش‌بنیان
  • ۷۲ هزار میلیارد تومان از بدهی تولیدکنندگان برق پرداخت شد